U potrazi za savršenim komadom mesa, preko sedam gora, sve do Peštera

23/11/2018

U potrazi za savršenim komadom mesa, preko sedam gora, sve do Peštera

U želji da vam prva asocijacija, kada vidite prizor gde krave blaženo pasu na zelenim pašnjacima, više ne budu planinski venci Alpa i Milka čokolada, rešili smo da vam predstavimo Peštersku visoravan i dimljeni goveđi ramstek kompletno proizveden na Pešteru, a kojim se posebno ponosimo, dok ste vi već uveliko imali priliku da ga upoznate i zavolite na našim autentičnim italijanskim pizzama Bresaola i Alpina.


U Sibiru srpskom


Pešterska visoravan se nalazi na jugozapadu Srbije, na oko 1200m nadmorske visine. Zbog svojih niskih temperatura i visokog snežnog pokrivača zimi, prozvana je još i srpskim Sibirom. Ovaj kraj obiluje netaknutim prirodnim lepotama, prostranim pašnjacima, vidikovcima koji ostavljaju bez daha, rekama ponornicama, kulturno istorijskim dobrima. Raj na zemlji, pomislio bi svako ko se ovde nađe turistički ili kakvim poslom na kratko, ali samo žitelji Peštera znaju da ipak nije sve tako idilično i koliko je snage i volje potrebno za borbu sa surovom klimom ovog podneblja. Ipak, ovi vredni, pošteni i gostoljubivi domaćini vole svoj kraj i pretežno se bave stočarstvom na tradicionalni način, kako su to činili i njihovi preci, vekovima pre njih.


Porodica Ćatić u saradnji sa tradicijom i prirodom


Na Pešteru, svoj dom, parče zemlje i neba, ima i porodica Ćatić. Otac i sinovi proizvode superkvalitetne mesne prerađevine tradicionalno, na najjednostavniji mogući način, bez bilo kakvih veštačkih dodataka. Proizvodnja porodice Ćatić poseduje kako HACCP sertifikat, tako i Halal sertifikat. I konačno, ovde se srećemo sa najfinijim goveđim ramstekom koji smo uspeli da pronađemo (a potrudili smo se svojski) i koji je uspeo da zadovolji sve kriterijume kako bi mogao da se nađe na meniju Pizzagram picerije-izuzetne je teksture, izbalansirano slan i fino odimljen, a iznad svega neupitnog je kvaliteta. Usudićemo se da kažemo i retko nutritivno bogat komad mesa koji je moguće pronaći na tržištu.

Da bismo napisano potkrepili, moraćemo da se dotaknemo biohemije, ali bez brige, biće potpuno bezbolno ;) Naime, u celoj priči je od ogromne važnosti činjenica da porodica Ćatić u proizvodnji koristi samo meso goveda koja su išla na ispašu.

Kakve veze biohemija ima sa bilo čim?

Možda ste u potpunosti upućeni u priču o omega-3 i omega-6 masnim kiselinama, možda delimično, ali svakako ste barem nešto načuli o tome. Omega-3 i omega-6 masne kiseline su esencijalne masne kiseline, što znači da su našem organizmu neophodne za normalno funkcionisanje, ali je „kvaka“ u tome što naš organizam ne može sam da ih proizvede, već ih je neophodno uneti putem hrane ili suplemenata. Naravno, najbolje bi bilo putem uravnotežene ishrane i što se tiče omega-6 masnih kiselina tu ne postoji problem, jer se one nalaze u namirnicama koje konzumiramo svakodnevno. Izazov se javlja kada su u pitanju omega-3 masne kiseline.

Naime, prema nekim preporukama, idealno bismo trebali da unosimo omega-3 i omega-6 masne kiseline u odnosu 1:2, kako ne bismo narušili naše zdravlje i kako bi naš organizam pravilno funkcionisao. Međutim, u praksi, taj odnos često ide i do 10:1 u korist omega-6, jer je izvora omega-3 masnih kiselina sve manje. Zasigurno ste čuli da se kao dobri izvori omega-3 masnih kiselina preporučuju određene vrste ribe, lanene semenke itd. Meso životinja hranjenih žitaricama, kao i raznim veštačkim mešavinama, sadrži znatno više omega-6 u odnosu na omega-3 masne kiseline. Međutim, meso životinja koje se prehranjuju ispašom, sadrži idealno izbalansirane količine omega-3 i omega-6 masnih kiselina!Uzimajući u obzir tradicionalni način obrade, postaje jasno zašto toliko potenciramo kvalitet svakog komada mesa koji nam stigne sa Peštera od našeg proizvođača.


Slatke muke koje su kod nas-slane


Ukoliko ste ispratili naše prethodne tekstove (ukoliko niste, možda ovo je pravi trenutak da se osvrnete), moći ćemo da napravimo lep rezime-hrskava podloga od fermentisanog testa za pizzu, obložena superkvalitetnim paradajz pelatom, vrhunskim sirevima, zatim sveže povrće i naš omega-3 i omega-6 uravnoteženi, neverovatno ukusni, dimljeni goveđi ramstek sa Peštera!

Ostaje samo još jedan problem-Bresaola ili Alpina?? Sučeljavanje Grana Padana i Mozzarella di Bufala, rukole i bosiljka!! Znamo, pritisak je neizdrživ... ;)STARIJE
Putopis iz Italije