Pizzagram - fuzija kvaliteta, autentičnosti i posvećenosti

08/08/2018

Pizzagram - fuzija kvaliteta, autentičnosti i posvećenosti
Pizzagram-fuzija kvaliteta, autentičnosti i posvećenosti


Koja osećanja vezujete za pizzu? Oduševljenje, uživanje, sreću, krivicu, kajanje? A kako bi bilo kadа bismo vam rekli da poslednja dva možete da eliminišete u potpunosti, ukoliko jedete pizzu kod nas ili je sami pripremite na pravi način?
Naša filozofija pripreme pizze inspirisana je velikim italijanskim pekarom i pizza majstorom Gabriele Boncijem, koji pravljenje kvalitetne i zdrave hrane doživljava kao misiju. Ako nekada sretnete Boncija, nikako mu ne sugerišite da je pizza fast food. Street food možda, ali fast food ili, ne daj Bože, junk food – nikako! U suprotnom, suočićete se sa opravdanim gnevom uvređenog Italijana spremnog da vam pruži milion i jedno objašnjenje zašto niste u pravu. I to sa punim pravom.

Od njega je sve počelo

Idejni i tvorac Pizzagrama u svakom drugom smislu, Pavle Branković, je znanje i veštine stekao u prestižnoj italijanskoj školi ICIF – Italian culinary institute for foreigners. Isto je potvrdio i usavršio radeći kao pizza majstor u restoranu La Barbera u mestu Costigliole d’Asti. Po povratku u Srbiju sa sobom je doneo, pored stečenog znanja, nešto jednako vredno–ideju. Ideju da pizze koje izađu iz peći Pizzagrama ne izazovu samo trenutno zadovoljstvo kod mušterija, već da imaju dugotrajno, blagotvorno dejstvo na njihov organizam. Na ovaj način, insistiranjem na upotrebi svežih namirnica vrhunskog kvaliteta, Pizzagram tim krenuo je u rušenje mita o pizzi kao nekvalitetnoj hrani i građenje sasvim novog doživljaja pizze kao zdravog, nutritivno bogatog obroka.
Sasvim drugačije testo

Da krenemo od osnove, što je u slučaju pizze–testo. Primetićete da su pizze koje poslužujemo u Pizzagramu po mnogo čemu drugačije od onih na koje ste navikli, pa tu ne zaostaje ni testo. Naime, za zames koristimo italijansko premium brašno proizvođača Polselli, pivski kvasac, so, ekstradevičansko maslinovo ulje i vodu. Testo se ostavlja dugo da fermentiše, u nekim slučajevima i do 72h. Zašto je ovo bitno? Dužom fermentacijom dobija se testo koje vam duže daje osećaj sitosti, ne izaziva osećaj težine u stomaku, lako je svarljivo, takođe-ovakvo testo je potpuno bezopasno po vašu liniju.Rajsko voće na rajski način

Pored testa, bez čega je još teško zamisliti pizzu? To je svakako paradajz pelat. U Pizzagramu koristimo pelat vrhunskog kvaliteta proizvođača Mutti, koji je dobijen od paradajza brižljivo uzgajanog u sunčanoj parmskoj regiji, koja je čuvena po proizvodnji ovog povrća (ili voća – ako ćemo da budemo baš precizni). Mutti pelat sadrži čak 99.5% zrelog ploda paradajza i svega 0.5% soli. Ne sadrži druge dodatke.


Od San Daniele del Friuli, preko Andaluzije do Peštera

Sirevi i mesne prerađevine koje upotrebljavamo za nadev su velikom većinom uvezeni iz Italije i vrhunskog su, sertifikovanog geografskog porekla. Pomenućemo od sireva grana padano, gorgonzolu, buffalo mocarelu, taleggio, burrata i neizbežni parmezan.
Što se tiče mesnih prerađevina, istakli bismo pršutu San Daniele, koja je karakteristična po tome što se životinje uzgajaju, a kasnije i meso prerađuje u izuzetno specifičnim klimatskim uslovima, gde se sudaraju morska i planinska vazdušna strujanja, koja krajnjem proizvodu daju nadaleko poznat, izbalansirani ukus.
Sirovine koje suuvezene sa neitalijanskog tržišta ili su domaćeg porekla, takođe zadovoljavaju visoke standarde kvaliteta koje smo postavili. Tako u ponudi imamo i svetski poznatu špansku chorizo kobasicu, proizvedenu od mesa životinja iz slobodnog uzgoja, hranjenih žirom.
U potrazi za odgovarajućim goveđim ramstekom, Pavle je proputovao jugozapadnu Srbiju, da bi idealan pronašao tek kod jednog proizvođača na Pešteru, odakle nam ga dostavljaju jednom nedeljno.
Trudimo se da budemo kreativni i po pitanju svežeg ili termički obrađenog povrća koje ulazi u sastav većine pizza. Ono je uvek prvoklasno, uzgojeno u skladu sa najvišim standardima od strane proverenih dobavljača.Četvrtaste i okrugle

U Pizzagramu ćete pronaći dve vrste pizza u četrnaest različitih ukusa. Prva, ona koja će vam mamiti pogled dok još pošteno niste ni ušli u lokal, je vrsta „pizza al taglio“. Ovakve pizze se peku u velikim plehovima , zatim se seku na manju pravougaonu parčad, a prilikom serviranja na još manje komade. Opisani princip pripreme i serviranja se zove „alla Romana“ jer je, pretpostavljate, potekao iz Rima. Pizza al taglio ima nešto deblje testo, koje je istovremeno lagano, prozračno i hrskavo, te ni u kom slučaju ne dominira u odnosu na nadev. Izuzetna tekstura testa se, pored ostalog, postiže i karakterističnim načinom pečenja. Naime, pizza al taglio se tri puta kratko zapeče pre nego što se servira. Ovo finalno, treće pečenje, odvija se pred vašim očima, kad već poručite pizzu.
U ponudi svakako imamo i nešto poznatiju pizzu classic, koja je okruglog oblika, tanjeg testa, ali jednako nodoljiva i kvalitetna kao i njena četvrtasta, punašna rođaka.


Ako ste neodlučniprilikom poručivanja (a ko ne bi bio uz ovoliku ponudu), probajte jednu (ili obe, zašto ne?) Pavlove lične kreacije – Gorgonzola vrat i Funghi e olive.
Kada poručite pizzu kod nas, a mi vam postavimo pitanje: „Ljuti ili blagi?“, da ne bude zabune, ne mislimo na kečap. Kao preliv, na pizzu možete dodati ljuto ili ekstradevičansko maslinovo ulje sa mešavinom mediteranskih začina. U zavisnosti od vaših afiniteta, toplo preporučujemo oba.

NOVIJE
O pršuti San Daniele - priča o tradiciji i doslednosti