Osnova je najvažnija - testo sa karakterom

26/09/2018

Osnova je najvažnija - testo sa karakterom

Osnova je najvažnija-testo sa karakterom

Šta god počinjali, šta god pravili, osnova je najvažnija.Ako je osnova dobra, ono što na njunadogradimo može i ne mora biti dobro, ali ako osnova nije dobra, šta god joj dodali,krajnji ishod će biti loš. U našem konkretnom slučaju to znači da bez dobrog testa nema ni dobre pizze.

Kako smo vas donekle već upoznali sa visokokvalitetnim sastojcima kojima stvaramo i nadograđujemo pizze u Pizzagramu, sa zadovoljstvom ćemo vam predstaviti našu osnovu - Njegovo Veličanstvo Fermentisano Testo!


Kako testo fermentiše?

Naš recept za testo je minimalistički – podrazumeva italijansko brašno premium kvaliteta, maslinovo ulje, malu količinu suvog pivskog kvasca, so i vodu. Pojednostavljeno rečeno, testo fermentiše tako što se zamešeno, a pre oblikovanja i pečenja ostavi da miruje u odgovarajućim uslovima. Za to vreme, u testu se odigravaju određeni biohemijski procesi koji donose različite benefite krajnjem proizvodu.Što je proces fermentacije duži, to će pecivo, hleb ili u našem slučaju testo za pizzu biti kvalitetniji. Neka naša testa fermentišu i do 72h.


Šta znači kada kažemo da su proizvodi od fermentisanog testa kvalitetniji u odnosu na one od nefermentisanog?

Konzumiranjem proizvoda od fermentisanog testa ostajemo siti, vitki i zdravi

U procesu fermentacije dolazi do razgradnje molekula šećera, pa će, samim tim i fermentisano testo sadržati manju količinu šećera od nefermentisanog, odnosno imaće niži glikemijski indeks. Visoki glikemijski indeks je nešto što se na prvom mestu zamera proizvodima od belog brašna, međutim kod fermentisanih testa, on je znatno niži. U praksi, ovo znači da ćete od pizze koja kao osnovu ima fermentisano testo biti mnogo duže siti, a opasnost da ćete se ugojiti je mnogo manja. Sve to zbog toga što fermentisano testo, zahvaljujući niskom glikemijskom indeksu, ne izaziva nagle i velike skokove insulina u krvi. Naše bake i deke su jeli fermentisani hleb, jeli su poprilične količine hleba, a epidemija gojaznosti ipak nije postojala. O tome vam pričamo ;) Sada, bez imalo griže savesti, možete u Pizzagramu da priuštite sebi raskošni italijanski doručak, ručak ili večeru i da pritom ne brinete za liniju.



Proizvodi od fermentisanog testa sprečavaju demineralizaciju našeg organizma.

Druga bitna stvar koja se postiže fermentacijom testa jeste neutralisanje antinutrijenata iz žitarica, odnosno neutralisanje fitinske kiseline. Fitinska kiselina je supstanca koja sprečava naš organizam da apsorbuje minerale koji su mu na raspolaganju. Ona zapravo postoji u mnogim plodovima kao deo mehanizma kojim se biljka brani, jer nastoji da produži vrstu i sačuva semenku kako bi mogla da isklija i razvije novu biljku.Tokom fermentacije, brašno je natopljeno vodom i na taj način se stvaraju prividno pogodni uslovi za klijanje, tefitinska kiselina, prosto rečeno, obustavlja svoju aktivnost, a naš organizam je opet sposoban da se opskrbi dragocenim mineralima.


Fermentisano testo = manji sadržaj glutena = lakša svarljivost

Tokom pomenutog čarobnog procesa deo glutena iz brašna se takođe razgrađuje, pa ispečeno testo postaje znatno lakše svarljivo. Ovo je izuzetno važna informacija za ljude osetljive na gluten kojih je danas mnogo. Ovde, dakle, ne pričamo o ljudima koji boluju od celijakije i koji žitaricene smeju da jedukako god one bile pripremljene, već o onom delu populacije kod kojeg se u vezi sa glutenom javljaju manje tegobe, poput otežanog varenja, što se uglavnom deklariše kao “osetljivost na gluten”. Postoje podaci da osobe koje ovako reaguju na gluten iz nefermentisanih pekarskih proizvoda, nemaju tegoba kada su fermentisani proizvodi u pitanju.

Bogatstvo ukusa i jedinstvena tekstura

Za kraj smo ostavili neponovljivi ukus, miris i teksturu ispečenog fermentisanog testa. To je već nešto što nećemo ni pokušati da vam dočaramo rečima, slika možda može malo da pomogne, ali o čemu pričamo shvatićete tek kada se neposredno uverite, ličnim iskustvom.

Da li smo uspeli do kraja da objasnimo zašto picerija Pizzagram ima proizvode koji se nikada i nikako ne smeju nazvati junk ili fast food-om? ;)

STARIJE
O pršuti San Daniele - priča o tradiciji i doslednosti
NOVIJE
Putopis iz Italije