O pršuti San Daniele - priča o tradiciji i doslednosti

03/09/2018

O pršuti San Daniele - priča o tradiciji i doslednosti


Na severu Italije u provinciji Udine, oblasti Friuli postoji jedan sasvim poseban gradić, bogate kulturno-istorijske prošlosti, prelepe arhitekture i prirode, sa rečicama punim pastrmki...koji ipak nije poznat ni po čemu od navedenog-San Daniele. Njegova izuzetnost ogleda se u neponovljivoj klimi, koja je iznedrila nešto takođe neponovljivo. Iznad pomenutog gradićasusreću i prožimaju vetrovi sa Alpa koji sa sobom nose mirise smole četinara i, sa druge strane, vetrovi sa Jadrana, mirisa morske soli. Ova retka mikroklima u sprezi sa tradicijom i vrednim žiteljima rezultovala je svetski poznatim italijanskim brendom–San Daniele pršutom, jedinstvene teksture i ukusa.Tradicija proizvodnje mesnih prerađevina u ovoj regiji seže daleko, čak u XIV vek, međutim tek 1970. godine San Daniele pršuta je zaštićena kao italijanski brend, dok je 1996. godine i od strane Evropske Unije priznata kao proizvod zaštićenog geografskog porekla. Ovu pršutu superiornog kvaliteta trenutno proizvodi 31 preduzeće u opštini San Daniele i svi proizvođači primenjuju srodne, zakonom strogo definisane tehnologije proizvodnje.

Čitav proces počinje i završava se u Italiji. Naime, za San Daniele pršutu upotrebljava se isključivo meso italijanskih svinja, a jos uže, ime brenda San Daniele može da ponese samo pršuta čiji se kompletan proces proizvodnje odigrao u granicama San Daniele opštine. Sastav San Daniele pršute čine svinjski but, morska so i, ono što smo već pominjali, a što se pokazalo kao ključno–specifična mikroklima oblasti u kojoj se proizvodi.


Proizvodni ciklus traje najmanje 13 meseci.Obrada svinjskog buta je kompleksna i podrazumeva različite faze-proveru usaglašenosti komada mesa sa propisanim standardima, usoljavanje, presovanje, pranje, takođe-između svake dve faze je neophodno da prođe odgovarajuće propisano vreme. Specifično-delovi mesa koji nisu prekriveni kožom,oblažu se testom od svinjske masti i pirinčanog brašna kako bi zadržali vlagu i kako bi finalni proizvod imao odgovarajući kvalitet. Tokom procesa proizvodnje, vrši se tradicionalna periodična provera kvaliteta i dostignute zrelosti, a po isteku minimalno 13 meseci nadležno telo l'INEQ (Istituto Nord Est Qualità)) po ovlašćenju nadležnog ministarstva, ukoliko proizvod zadovoljava sve postavljene standarde, izdaje sertifikat o ispravnosti i autentičnosti proizvoda. Na svaki takav proizvod utiskuje se odgovarajući, prepoznatljivi žig. Zanimljivost je da se provera zrelosti pršute i dalje vrši tradicionalnom metodom-ubadanjem konjske koščice u komad mesa, na različitim mestima.
San Daniele pršuta je poznata po ružičastoj boji mesa koje je poprečno prošarano linijama masnoće. Veoma je meka i savršeno izbalansiranog ukusa.

Kada je proces proizvodnje jednom završen, valja imati na umu i pravila koja važe za konzumiranje ovog delikatesa. Postoji čitav niz preporuka, od toga na kojoj temperaturi je najbolje poslužiti ga, pa do detaljnih instrukcija o načinu sečenja pršute.


Možda vam se čini kao preterivanje, ali ako su još Napoleonovi vojnici bili fascinirani pretečom pršute San Daniele i ako su sva ova pravila ustanovljena u gradiću u kome postoje crkva posvećena svetitelju koji se smatra zaštitnikom mesara, kao i festival posvećen pršuti,onda nije teško poverovati da svaka faza ovog brižljivo osmišljenog postupka u dugom procesu proizvodnje San Daniele pršute ima važnu, neizostavnu ulogu.

Za kraj, svakako probajte kako smo mi izuzetni ukus, miris i teksturu ove pršute uskladili sa ukusima sastojaka na našoj istoimenoj, San Daniele, pizzi!


STARIJE
Pizzagram - fuzija kvaliteta, autentičnosti i posvećenosti
NOVIJE
Osnova je najvažnija - testo sa karakterom